Ägglossning Symtom

Ägglossning markerar den mest fertila delen av en kvinnas cykel. Förutom att räkna dagarna i menstruationscyklen och ta reda på när ägglossning inträffar på det sättet finns det andra metoder. Kroppen kan själv tala om när den äger rum om man är uppmärksam på signalerna.

Smärta och värk
Ett vanligt så kallat symtom på ägglossning är smärta i den nedre delen av magen eller bäcken. Värken kan även vara lokaliserad till den nedre delen av ryggen. Upp till 20% av alla kvinnor får känningar av värk eller smärta i samband med att ovulation. Den dyker upp plötsligt ungefär på mitten av en kvinnas cykel. Det varierar mellan individer hur kännbar smärtan samt hur länge den varar. För de flesta varar den inte speciellt länge, från några minuter till några timmar i värsta fall. Smärtan kan för vissa kvinnor hålla i sig upp till ett par dagar. Värken är vanligtvis inte intensiv, utan varierar från lätt kännbar till mild. Smärtan kan i vissa fall vara påtaglig och besvärande.

Kroppstemperatur
Kroppstemperaturen är högre i än normalt precis efter ägglossning. Temperaturen är föränderlig under menstruationscykeln. Fram tills ägglossningen har kroppen sin vanliga temperatur. Precis när ägget lossnar sänks temperaturen och når den lägsta nivån under en kvinnas cykel. Strax efter höjs temperaturen igen och blir högre än normalt. Ökningen ligger ofta mellan 0.3 till 1 grads höjning. Kroppstemperaturen håller sig hög i ungefär tre dagar för att sedan sjunka långsamt. Om temperaturen inte sjunker och mensen uteblir är du troligtvis gravid.

Kroppstemperatur mäts förslagsvis varje morgon strax innan man lämnar sängen. Om du har sovit mindre än tre timmar kan resultatet vara otillförlitligt. Notera resultatet på ett papper och skriv vilken dag det gäller. Försök sedan att mäta vid ungefär samma tidpunkt andra dagar. Generellt sett så kommer det lägsta resultaten att uppmätas när ägglossning inträffar och det högsta precis efter.

Sekret från livmoderhalsen
Livmoderhalsen producerar ett par sorters sekret eller flytningar under menstruationscykeln. Sekreten kan skilja sig en aning under olika delar av menstruationscykeln. Det är enkelt att undersöka sekretet själv. För in ett eller två fingrar en bit in i slidan, ta ut dem om titta på hur vätskan på fingrarna ser ut och vilken konsistens den har.

Vätska som är genomskinlig, gulvit, aningen seg och hal samt elastisk är ett tecken på att ägglossning kommer att ske väldigt snart. Om en undersökning visar denna typ av sekret är det ett tecken på att du är i en fertil period. En del kvinnor får även en liten blödning i sekretet, detta är ytterligare ett kännetecken på att ägglossning är på gång.

Efter ägglossningen ändras färg och konsistens på livmoderhalssekretet igen. Det blir lite grumligare och tjockare.

Andra symtom
Förutom de tidigare nämnda symtomen finns det även fler potentiella förändringar i kroppen som kan observeras i samband med ägglossning. Brösten kan förändra sig direkt efter ovulation. De kan bli ömma, bli större och kan bli klumpiga före menstruation. Det som utlöser förändringar i brösten är hormonella förändringar. Ett annat kännetecken är att en del kvinnor känner ökad sexlust dagar närmast ägglossning.