Beräkna ägglossning

Det finns många skäl till att vilja veta när ägglossning börjar närma sig. Perioden närmast ägglossningen är den mest fertila delen av en kvinnas cykel. Det är under denna tid som det är störst chans att bli gravid. Om man vill bli gravid är det en bra start att veta när chanserna är som bäst. För att undvika graviditet är det fördelaktigt att veta när ägglossning inträffar, det är under denna del av cykeln som skydd är extra viktigt för att undvika att bli gravid.

Räkna ut ägglossning utifrån menstruationscykeln
Ett av de kanske enklaste sätten att veta när ägglossning inträffar är att räkna ut är om menstruationscykeln är jämn. I en jämn menstruationscykel inträffar ägglossning vanligtvis mellan 12 till 16 dagar innan nästa förväntad menstruation. Det finns en viss variation, men den rör sig om någon dag tidigare eller senare. På en menstruationscykel som sträcker sig över 28 dagar är den mest troliga tidpunkten för ägglossning dag 12 till 16 under menstruationscykeln. Den mest fertila perioden i det ovan nämnda exemplet är runt dag 12 till 15.

Ägglossningstest
Det kanske bekvämaste metoden att ta reda på om ägglossning har inträffat eller är på väg är ägglossningstest. De mäter nivåerna av luteiniserande hormon (LH) i urinen och reagerar på en ökning av hormonet. LH sätter igång lossningen av ägget och en ökning av hormonet är en av de säkraste tecknen på ägglossning.
En höjning av LH indikerar att ägglossning är på väg och den fertila perioden har börjat. Halterna av LH ökar mellan två till fem gånger under dagarna innan ägglossning. Efter höjningen brukar ägget lossas inom ett dygn till tre dygn. Det är under denna tid som det är störst chans att bli gravid.
Det bästa resultatet från mätningar som görs mitt på dagen eller på eftermiddagen. Det varierar mellan olika kvinnor hur länge höjningen av halterna av LH varar. För vissa kvinnor varar ökningen en kort tid så det kan vara en god ide att testa två gånger om dagen för att inte missa höjningen. För att få ett så tillförlitligt resultat som möjligt är det viktigt att noggrant läsa och följa instruktionerna som följer med testet.

Smärta och värk
Det är relativt vanligt att kvinnor känner smärta i samband med ägglossning. Ungefär en av fem känner någon slag känning när ägglossningen inträffar. Känningarna kan variera mycket mellan olika individer. Det kan röra sig om från allt från knappt kännbara sensationer till kortvariga smärtor. Hur värken eller smärtan upplevs kan skilja sig mycket mellan individer. Vissa känner av värken ett par minuter, andra känner av den i flera dagar. För de flesta kvinnor varar smärtan högst ett par timmar.
Smärtorna uppträder ofta i den nedre delen av magen och bäcken, men kan även kännas i nedre delen av ryggen. Värk i samband med ägglossning kallas även för ägglossningsmärta.

Ökad kroppstemperatur
Kroppstemperaturen kan vara en ett tecken på att ägglossning närmar sig. Temperaturen är föränderlig under menstruationscyklen. Fram tills ägglossning håller kroppen sin vanliga temperatur för att sedan sjunka. En till två dagar efter sänkningen ökar kroppens temperatur. Ökningen ligger ofta runt en halv grad men kan vara mycket större, det är inte ovanligt med höjning på 1 grad eller mer. När temperaturen ökar är det ett tecken på att ägglossning har inträffat.

Den förhöjda temperaturen håller hög i minst tre dagar för sedan långsamt sjunka, men kan hålla sig över den normala fram tills mensen kommer igen. Om den inte sjunker och mensen uteblir är det stor chans att du är gravid.

Det är okomplicerad process att mäta temperaturen. Ta tempen varje morgon innan du har klivit upp ur sängen. För att få ett tillförlitligt resultat måste du ha haft minst tre timmars sammanhängande sömn. Ta sedan tempen varje morgon vid ungefär samma tid. Skriv upp resultaten av mätningarna. Den lägsta temperaturen infaller vid när ägget lossas och den högsta påträffas strax efter.